top of page

Bőrgyógyászati kezelések

A bőrbetegségek tételes felsorolása kézikönyvek feladata. Az alábbiakban néhány gyakran előforduló, és járóbeteg rendelésen kezelhető kórkép felsorolását találja az érdeklődő: akne; anyajegyek; atopia; körömgombásodás, benőtt körömpikkelysömör (psoriasis)ekzémák különbözõ formái; hajproblémák, kóros szőrnövekedés; korral járó bőrelváltozások; rosacea (borvirág)tűzfoltvisszértágulatok (seprűvénák).

Akne

Az akne a faggyúmirigyek és a szőrtüszők (úgynevezett pilosebaceus egység) működészavarán alapuló, gyakori, krónikus betegség. Elsősorban ott fordul elő, ahol sok ilyen egység van: az arcon, mellkason, háton. Általában a pubertás idején kezdődik, de gyakran felnőttkorban sem múlik el teljesen: fiatal, sőt néha középkorú nőknél is gyakori. Több oka van.
a/ genetikai hajlam: van, akiknél a hormonokat érzékelő ún. receptorok érzékenyebbek az átlagosnál, és hormonális változásokra (pubertás, terhesség, hormontartalmú gyógyszerek) - egyebek mellett - fokozott faggyúmirigy működéssel reagálnak.
b/ A tartós, ismétlődő pszichés stresszek szerepe is ismert. Mivel jól látható bőrterületeken alakul ki, nagy lelki terhet jelent a páciensnek. Ráadásul a gyulladás lezajlása után gyakran marad vissza heg. Szerencsére mind az aktív aknés gyulladás, mind az akne hegek kezelhetők. 

Atopia

Az atopia, vagy atopiás bőrgyulladás egy napjainkban egyre gyakrabban előforduló betegség. Elsősorban az iparilag fejlettebb országokban fordul elő, ezért civilizációs betegségnek tartják. Alapja az immunrendszer működészavara (tehát nem immungyengeség). Az ilyen betegségben szenvedőknél gyakoribb az asthma, a bakteriális és vírusos fertőzések. Általában már csecsemőkorban jelentkeznek tünetek: az arcon sokszor nedvező bőrgyulladás, a hajas fejbőrön lemezes hámlás (koszmó). A kisgyermekkorban főleg a száraz bőr és a nagy hajlatokban kialakuló viszkető, hámló foltok.
Kezelése orvosi feladat. A számos kezelési lehetőség közül kiemelnénk azokat az újabban forgalomba került készítményeket, amelyekkel „kiválthatók” a korábban egyeduralkodó úgynevezett szteroid tartalmú kenőcsök, krémek. 

Körömgombásodás, benőtt köröm

A körömgombásodás nagyon gyakori. Elsősorban esztétikai probléma, hiszen a beteg köröm megvastagodik, felrostozódik. Nem fertőző betegség, hajlamosító tényezők hatására alakul ki. Ilyen tényezõ pl. a szűk, kényelmetlen cipő, sportolóknál a lábat ért kisebb-nagyobb sérülések, és sportcipőkbe befülledt láb. Idősebb korban egye gyakoribb, mert romlik az alsó végtagban a kis erek rugalmassága. Fokozza ezt a cukorbetegség, a nagyobb végtagi verőerek szűkülete, a dohányzás.Kezelésére számos külsőleg alkalmazható gyógyszerforma, illetve belsőleg szedhető gyógyszer áll rendelkezésre. A szakorvosnak kell eldöntenie, adott esetben melyik a legjobb megoldás. Bármilyen kezelésről legyen is szó, szem előtt kell tartanunk, hogy a körömgombásodás krónikus, lassan gyógyuló betegség.
A benőtt köröm sok ember életét keseríti meg, sok szenvedést, akár munkaképtelenséget is okozhat. Egy egyszerű, helyi érzéstelenítésben elvégezhető beavatkozással azonban könnyen, és kis kellemetlenség árán rendezhető. 

Pikkelysömör, psoriasis

A pikkelysömör a leggyakoribb bőrbetegség, előfordulási gyakorisága 2-3 %. Kialakulásában öröklött hajlam (poligénes öröklődés) mellett számos elősegítő, provokáló tényezőt ismerünk (a bõrt érõ fizikai, kémiai traumák, fertőzések, kontakt allergiát okozó anyagok, stressz, alkoholizálás, egyes gyógyszerek, stb.) Fontos jellemzője, hogy csak a bőrt, és függelékeit, ritkábban az izületeket betegíti meg. Kezelésében az utóbbi évek jelentős változást hoztak, és jelenleg is több ígéretes gyógymód van a klinikai kipróbálás fázisában. 

Ekzemák

Bőrünk belső világunkat határolja el a külvilágtól, és rengeteg inger éri kívülről, és szervezetünk felől is. Ezért az ekzema összetett, klinikai és szövettani fogalom, lényege a bőr kóros reakciója ezekre a külsõ, illetve belső hatásokra. Többféle formája van. Kialakulásában szerepet játszhat az immunrendszer (például allergiás kontakt ekzemák, atopiás dermatitis), de van, amikor az immunrendszer nem vesz részt a kórfolyamatban (úgynevezett pseudo (ál-) ekzemák, például seborrhoeás dermatitis). Gyógyítása sem mindig egyszerű. Fontos a betegség kialakulása körülményeit gondosan tisztázni, és mind az orvos, mind a páciens részéről türelmet igényel a személyre szabott, optimális kezelés beállítása. 

 

Tűzfolt

A tűzfolt szabálytalan alakú, vörös, lilás bőrelváltozás, amelyet a kötőszövet kis ereinek rendellenes fejlődése és tágulata okoz. Általában születéskor már látható, és az esetek többségében nem szűnik meg magától. Bármely testtájon előfordulhat. A legnagyobb esztétikai problémát az arcon, nyakon okozza. Lézerrel jól kezelhető. 

bottom of page