top of page

Hegek, acne hegek lézeres kezelése

A hegek kialakulása

A faggyúmirigyek "diszfunkciója" - azaz alul-, illetve túlműködése - átmenetileg szinte mindannyiunknál jelentkezik. A túlműködés tizenéves korban a legkifejezettebb, de később is megmaradhat, vagy újra kialakulhat a hormonálisan aktív életszakasz végéig. A faggyúmirigyek elsősorban a tesztoszteron szint változására érzékenyek.
Az acnés gyulladás az arcon a páciensek körülbelül 90 %-ánál hagy vissza enyhe, nem mély, besüppedt hegeket. 5 %-uknál azonban zavaró, mélyebb, az arc szimmetriáját megbontó hegek is kialakulnak. Meredek oldalfaluk miatt erős árnyékot adnak, és ez méretüknél jóval nagyobbnak, és mélyebbnek mutatja őket. A következményes egyenetlen bőrfelszín nagy lelki terhet jelent, kortól és nemtől függetlenül. A többi - faggyúmirigyekkel bőven ellátott - területen (a mellkas, hát, vállöv, felkarok törzshöz közeli része) főleg kiemelkedő, sokszor borsónyitól diónyi méretig terjedő hegeket hagy hátra az acnés gyulladás.
Az acne hegek leghatékonyabban jelenleg lézerrel kezelhetők. A széndioxid, és Erbium-YAG lézer mellett néhány éve a fraxel lézereket is használják erre a célra. Új lehetőséget jelent az ELOS technológia, azaz a kombinált optikai- radiofrekvenciás energia elvén működő készülék, az eMax. Szakrendelőnkben ezt alkalmazzuk.

A kezelés lényege

A kezelés hasonló az arcbőr fiatalításnál leírtakhoz ld. triniti - –arcbőrfiatalítás felsőfokon. 4-5 alkalom szükséges, 4 h-6 hetes időközökkel. Az egyes fázisok során felhasznált energia aránya azonban különböző: az 1. fázis kevesebb energiát igényel; a 2. hasonló az arcbőr fiatalításhoz; a 3. fázist mélyebben, és általában az egész arcra kiterjedően végezzük. A végeredmény nem azonnal látható (bár egy–egy kezelés után közvetlenül is észlelhető, hogy a hegek elsimultabbak), hanem a köztes időben fokozatosan alakul ki. A kötőszövet változása (vagyis a hegek elsimulása) körülbelül egy évig tart. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk (helyi érzéstelenítő krém, szükség esetén az arcbőrbe adott injekciók). Ambulanter elvégezhető, egy alkalom 1 órát vesz igénybe. Az arcbőr ép marad, kötés tehát nem kell, enyhe bőrvörösségre és a szem körül, elsősorban a járomcsont alatt, enyhe duzzanatra azonban számítani kell. Ezek a tünetek két napon belül megszűnnek.

erbium_ham.png
hegkez (1).jpg

Acne hegek - kezelés előtt és négy kezelés után

bottom of page